650 leerlingen genieten van nieuwe les Van schapenvacht tot verenpracht

Zo’n 650 leerlingen uit groep 5 en 6 ontdekken tijdens de nieuwe les Van schapenvacht tot verenpracht op Natuurcentrum en stadsboerderij De Elzenhoek alles over huiden, vachten, schubben en veren van dieren. Ook leren ze over hun eigen huid. De eerste leerlingen van basisscholen uit Oss en de regio hebben de les al gevolgd en zijn erg enthousiast. Zo liet één van de leerkrachten weten:Wat een geweldig project weer! Jullie slagen er ook nu weer in om het onderwerp heel aantrekkelijk te maken en er heel gevarieerde, praktische opdrachten bij te bedenken. Veel materiaal, levende dieren, een prachtig werkboekje; heel leerzaam en leuk om te doen allemaal. En dan ziet het hele leslokaal er ook nog prachtig uit; complimenten!!” De les loopt nog tot 25 januari 2025.

Glibberige schubben en scherpe stekels
Glibberige schubben, kleurige veren, een zacht vachtje of juist een stel scherpe stekels; elk dier heeft weer een andere jas. Veel van die dierenhuiden zijn bedekt met haren, schubben of veren. Ze houden het dier warm of juist koel en beschermen hun huid. Ook lokken ze vrouwtjes en misleiden vijanden. Aan de hand van 8 belevingsgerichte doe-opdrachten duiken de leerlingen in de wereld van huidbedekkingen. Zo maken ze in de jungletent kennis met een echte koningspython en ontdekken ze dat niet alleen vissen schubben hebben, maar ook een schildpad van schild tot staart bedekt is met een schubbenhuid. En hoe blijft een dier warm in de winter? Aan de hand van de vacht van een vos, een hert en een geit voelen ze zelf welk dier de warmste jas draagt.

 Het kippenvelmysterie
De axolotls leren de kinderen dat amfibieën met hun huid kunnen ademen én drinken en bij het aquarium met de vissen komen ze erachter waar haaienhuid vroeger voor gebruikt werd.
Ook nemen de leerlingen de veren van een vogel onder de loep: waarom kan de ene vogel wel vliegen en de andere niet? En waarom wordt een vogel nooit echt nat?
Bij de kaptafel nemen de leerlingen een kijkje op hun eigen huid én die van hun klasgenootjes en krijgen ze antwoord op het mysterie van kippenvel. Natuurlijk wordt er ook wat gemaakt voor thuis. Zo spinnen de leerlingen een draad van echte wol met een ouderwetse draaitol en maken ze bij de leeropdracht hun eigen sleutelhanger.