Groep 7 en 8 aan de slag met duurzaamheid

Steeds vaker hoor je om je heen dat het niet goed gaat met onze natuur en het milieu: klimaatverandering, geluidsoverlast en plastic soep. Gas en elektriciteit wordt steeds duurder en fossiele brandstoffen worden schaars. Tegelijkertijd wordt duurzaamheid steeds belangrijker en zijn er allerlei leuke manieren om duurzamer te leven!
Tijdens het project ‘Hebben wij er last van?’ gaan zo’n 500 basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 aan de slag met allerlei vraagstukken over duurzaamheid.
Wanneer zijn we zuinig met energie? Hoe kunnen we duurzaam omgaan met onze middelen? Welke keuzes heb je als je iets in de winkel koopt? Hoe duurzaam is De Elzenhoek eigenlijk?  Kunnen we ons voedsel nog wel vertrouwen en waar blijven we met ons afval? Aan de hand van doe-opdrachten ontdekken de leerlingen van groep 7 en 8 wat deze problemen precies inhouden en….. vooral wat zij zelf kunnen doen om de problemen te verminderen.

Op onderzoek uit!

De leerlingen onderzoeken hoe duurzaam het gebouw en het terrein van De Elzenhoek is,  pluizen een vuilniszak met afval uit en scheiden het op de juiste manier, nemen een kijkje in het leven van een kip uit de intensieve veehouderij en meten ze de waterkwaliteit van de vijver van het Elzeneindpark aan de hand van waterbeestjes. De kinderen ontdekken dat ook in Nederland dieren het erg moeilijk hebben, ze bouwen hun eigen stroomkring van duurzame energie met behulp van een zonnepaneel en een citroen en doen in de omgeving van het NME-Centrum metingen met een decibelmeter en tellen verkeer.

Het project ‘Hebben wij er last van?’ loopt nog tot eind april.