Kleuterles Rondneuzen op de boerderij van start!

Juni 2023 |

Bijna 2.000 leerlingen uit groep 1 en 2 brengen de komende weken een bezoek Natuurcentrum en stadsboerderij De Elzenhoek in Oss. Tijdens de les Rondneuzen op de kinderboerderij ontdekken de kinderen alles over de dieren die op de kinderboerderij wonen, herkennen ze de geuren en geluiden van de boerderij en gaan ze als het werk als echte boer en boerin. De les loopt nog tot eind juni 2023.

Van paardenpoep tot schapenwol

Enthousiast beginnen de kinderen aan hun speurtocht naar de grote foto’s die overal op het terrein verstopt zijn. Hebben ze de goede foto gevonden, dan wacht hen een leuke dierenopdracht.

Door te ruiken aan hooi, schapenwol en zelfs poep ontdekken de kinderen welke boerderijgeur ze het lekkerst vinden ruiken. Bij de schapenopdracht krijgt een lammetje weer nieuwe wol en bij de bomenopdracht toveren de leerlingen een kale boom om in een vrolijke lenteboom.

Ook hoor je in het leslokaal van het natuurcentrum geregeld het geluid van een tractor, een hond of een ooievaar en raden de kinderen het juiste geluid.

Als echte boeren en boerinnen

Natuurlijk wordt er ook een bezoekje gebracht aan de vele dieren op de boerderij. Zo staan de geiten in de wei al staan te wachten op een heerlijke borstelbeurt, mag het konijn in de klas geaaid worden en wordt er bij de muizen en de ratten onderzoek gedaan naar de staartjes.

Ook verkleden de kinderen zich als echte boeren en boerinnen, met klompen, pet en boerenzakdoek, om het erf weer netjes schoon te vegen.

De scholen die deelnemen aan de les komen veelal uit Oss, maar ook uit aangrenzende gemeenten.