Natuurles ‘Wat een dooie boel’ is een succes!
Geplaatst op: 01-11-2024Tijdens de natuurles ‘Wat een dooie boel!’ duiken de leerlingen van groep 7 en 8 dit najaar in de wereld van fossielen, mineralen, braakballen en stenen; dode natuur.
De eerste leerlingen van basisscholen uit Oss en de regio hebben de les al gevolgd en zijn erg enthousiast! Leerkracht Esther van der Helm van Basisschool Sint Antonius uit Maren Kessel liet De Elzenhoek weten: “Wat een geweldige les is dit geweest! De naam ‘dooie boel’ doet anders vermoeden, maar je komt met je klas in een enorm ingericht leslokaal waar de opdrachten je bijna toeroepen om uitgevoerd te worden. Heel aantrekkelijk met veel variatie in de opdrachten. Ik raad elke leerkracht van groep 7-8, maar ook zéker van brugklassen aan om een bezoek te brengen aan deze interessante en leerzame les.”
Aan ‘Wat een dooie boel’ doen bijna 500 leerlingen mee en de les draait nog tot eind november.
Hoezo dode natuur?
Alles wat leeft, sterft een keer. Dode dieren of plantenresten die 100.00 jaar of misschien wel 100 miljoen jaar geleden leefden, vinden we soms terug als fossielen. Maar dode natuur is meer. Ook de stenen die je langs de rivier vindt, de aarde die je omspit in de tuin, het water in de zee; allemaal dode natuur. Het heeft immers nooit geleefd. Tijdens deze belevingsgerichte natuurles ontdekken de leerlingen alles over deze dode natuur en gaan ze zelf aan de slag met onder andere fossielen, (edel)stenen, braakballen en het weer.
Van braakbal tot mammoetkies
De leerlingen zijn tijdens de les druk bezig met allerlei uitdagende opdrachten. Zo bekijken ze prachtige mineralen van dichtbij, ontdekken ze wat er gebeurt als een dier sterft en welke reis een steen aflegt tot hij een zandkorrel is.
Ook kruipen de kinderen in de huid van een echte paleontoloog. Ze “graven” naar echte fossielen om deze vervolgens te determineren. Eén van de favoriete onderdelen is het maken van een eigen fossiel van een haaientand, trilobiet of ammoniet. Ook het uitpluizen van een braakbal van een uil is populair. Hierin vinden de leerlingen wat een uil zoal eet, namelijk heel veel muizen. En wat je vindt, mag je houden!