Nieuwe klimaat- en waterles Waterdicht

Januari 2023 | De komende weken gaan zo’n 350 leerlingen van groep 6, 7 en 8 op stadsboerderij en  natuurcentrum De Elzenhoek aan de slag met het thema klimaatadaptatie en water in de splinternieuwe les Waterdicht!
De les bestaat uit 3 onderdelen. Bij de tentoonstelling gaan de leerlingen aan de slag met opdrachten over waterkringlopen, waterschaarste, je eigen watervoetafdruk en duurzaam waterverbruik. In het Waterlab voeren de kinderen als echte professoren in een witte labjas verschillende waterexperimenten uit. Het derde en meest populaire onderdeel is het ontwerpen en maken van een klimaatvriendelijk tuin, die klaar is voor de toekomst. Een tuin die hevige regenbuien op kan vangen en tegelijkertijd voorbereid is op periodes van hitte en droogte.

Klimaatadaptatie

Met deze nieuwe les worden lastige begrippen zoals klimaatadaptatie en klimaatverandering tastbaar en ontdekken kinderen wat je zelf kunt doen om je steentje bij te dragen. De leerlingen ontdekken dat water essentieel is voor mensen en de natuur om te overleven. En dat het daarom erg belangrijk is om zuinig te zijn op water en hoe je dat kunt doen. Zeker omdat er door klimaatverandering vaker periodes van hitte en droogte zijn. Daarom wil je de regen die valt, vaak  in enorme plensbuien, bewaren voor de droge en hete perioden. Het is zonde om dat via het riool naar de rivieren en de zee af te voeren. In de gemeente zie je dat het regenwaterriool steeds vaker van het afvalwaterriool wordt losgekoppeld. Zo wordt het riool ontlast bij hevige regen.

 

Ideeën mee naar huis

Op kleine schaal kun je dit ook in je tuin of op je schoolplein doen. De leerlingen van groep 6, 7 en 8 weten na de les precies hoe; door regentonnen, goten, regenwater laten afstromen in wadi’s of vijver, grind in plaats van tegels en groen, heel veel groen. Groen op het dak, groen tegen de gevel en groen in de tuin in de vorm van gras, struiken en bomen. En een leuke bijkomstigheid: al dat groen zorgt ervoor dat het in de zomer ook een stuk koeler is dan bijvoorbeeld een tegeltuin.

Nog een paar plekken vrij
Deze week zijn de lessen gestart en de reacties van de eerste scholen zijn heel positief. Scholen die enthousiast zijn geworden, kunnen zich nog inschrijven voor deze spetterende les.