Soeples “Alles in de soep” gestart voor groep 5 en 6

Sept 2023 | Deze herfst leren zo’n 475 leerlingen van groep 5 en 6 alles over gezonde voeding tijdens de les “Alles in de soep” op Natuurcentrum de Elzenhoek. Door zelf de groenten te snijden, te wassen en klaar te maken ontdekken de kinderen wat er allemaal nodig is om soep te maken, hoe je dat doet en vooral hoe lekker het is! Als de soep staat te pruttelen, rennen de kinderen tijdens de opdrachtenrace over de boerderij op zoek naar de antwoorden op alle vragen over gezondheid en eten. Zo vullen ze samen de ‘Alles in de soep-poster’ met allerlei leuke weetjes over voeding voor op school. “Alles in de soep” duurt 4 weken en loopt nog tot en met 6 oktober 2023.

Alles in de soep
In het leslokaal van Natuurcentrum De Elzenhoek ruikt het deze herfst heerlijk naar zelfgemaakte groentesoep. De leerlingen van groep 5 en 6 leren tijdens de soeples door zelf soep te maken waar ons eten vandaan komt én hoe belangrijk en vooral lekker gezond eten is. Vol overgave kiezen de leerlingen een groente om die vervolgens te wassen en te snijden. Eén van de leerlingen is de chef en met een echte koksmuts op bepaalt hij of zij wat er in de soep gaat, of het fijn genoeg gesneden is en wanneer de soep klaar is.

Weet wat je eet
Om gezond te eten is het belangrijk dat je weet wat je eet. Waarom zijn groenten zo gezond, hoe kun je ze het lekkerst klaarmaken en welk deel van de plant eet je eigenlijk? De leerlingen ontdekken zo bijvoorbeeld dat je bij bloemkool de bloem van een plant eet en bij courgette de vrucht. Veel kinderen hebben wel eens soep gegeten, maar lang niet iedereen helpt thuis wel eens mee of maakt zelf soep. Tijdens de les maken de kinderen ook zelf kruidenboter van verse kruiden. Deze komt goed van pas op het stokbroodje dat ze bij de soep geserveerd krijgen.

Ren je rot
Terwijl de soep pruttelt, rennen de leerlingen enthousiast over de boerderij op zoek naar de antwoorden op de vragen over voeding en eten. Ze ontdekken bijvoorbeeld dat een koe pas melk geeft als ze een kalfje heeft gehad, welke groenten en fruit je in welk seizoen het beste kunt eten en waarom je beter een appel kan eten dan een glas appelsap drinken. Zo vullen de leerlingen samen de ‘Alles in de soep-poster’. Na al het harde werken, is het tijd de soep samen op te eten. En wat blijkt? Geen enkele soep is zo lekker, als de soep die je zelf gemaakt hebt!